Hartkloppingen tijdens de overgang

Tijdens de overgang kun je veel verschillende overgangsklachten hebben. Zo kun je last hebben van opvliegers, depressieve stemmingen en uiteraard een verandering in je maandelijkse cyclus. Een andere overgangsklacht, die voor sommigen minder bekend is, zijn hartkloppingen.

Waardoor heb ik hartkloppingen tijdens de overgang?

Tijdens de overgang neemt de gevoeligheid van het zenuwstelsel, dat de werking van het hart en bloedvaten regelt, toe. Het hart reageert op deze gevoeligheid en gaat daardoor met vlagen sneller kloppen. Het kan zelfs voorkomen dat je hart een hartslag overslaat.

Wat voor soort hartkloppingen zijn er?

Er zijn verschillende vormen van hartkloppingen, die je kunt ervaren tijdens de overgang.

Hartkloppingen

Dit komt voor wanneer vrouwen tijdens de overgang bewust hun hart voelen kloppen in hun lichaam. De hartslag is hierbij niet versneld of vertraagd, en is meestal dus normaal. Het verschil is echter dat je je, anders dan anders, erg bewust bent van je hart. Het voelen van je hartslagen gaat vaak gepaard met opvliegers.

Versnelde hartslag

Doordat het zenuwstelsel gevoeliger is tijdens de overgang, kan je hart ook sneller gaan kloppen. Dit is echter niet constant, maar komt en gaat met vlagen.

Hartoverslagen

Onder hartkloppingen tijdens de overgang worden ook hartoverslagen verstaan. Dit betekent dat er extra hartslagen zijn, waardoor er een iets langere pauze ontstaat tussen twee hartslagen in. De hartslag die na deze pauze komt, voelt aan als een zwaardere hartslag, een bonk. Dit kan enkele keren voorkomen, maar is in eerste instantie onschuldig.

Zijn hartkloppingen tijdens de overgang gevaarlijk?

Hartkloppingen tijdens de overgang zorgen niet voor blijvende schade en zijn daarom op zichzelf niet gevaarlijk. Het hebben van hartkloppingen tijdens de overgang sluit echter niet uit dat er geen hartproblemen zijn. Als je vaak last hebt van hartkloppingen, is het daarom wel verstandig bij je huisarts langs te gaan voor een onderzoek. Zo ben je er zeker van dat je geen problemen met je hart hebt. Het kan immers erg beangstigend zijn als je vaak last hebt van hartkloppingen.

Wat kan ik doen tegen hartkloppingen tijdens de overgang?

Als je regelmatig last hebt van hartkloppingen tijdens de overgang, kun je je huisarts raadplegen. Er zijn medicijnen voor die hartkloppingen kunnen verminderen of zelfs kunnen laten verdwijnen. Neem deze echter alleen in op advies van je huisarts.

Welke andere oorzaken kunnen hartkloppingen hebben?

Naast de overgang kunnen er ook andere oorzaken zijn waardoor je hartkloppingen hebt. De belangrijkste oorzaak is een hartaandoening, maar ook stress, angst en hyperventilatie kunnen een oorzaak zijn van hartkloppingen.